Hvad er den gode løsning, når det kommer til udrulning af nye affaldsbeholdere hos enfamiliehuse i en hel kommune?
Svaret på det spørgsmål er ikke så enkelt, og måske er der flere svar, men i Gentofte Kommune ser det ud til, at de i samarbejde med renovatørvirksomheden City Container i hvert fald har fundet ét af svarene.
"Det har været den mest gnidningsfrie udrulning, vi nogensinde har haft, på trods af, at det har været den mest komplicerede."
Rune Møller
Affaldskonsulent hos Gentofte Kommune
I 2013 satte kommunen 14.000 affaldsbeholdere på 140 liter ud til alle enfamiliehuse og disse beholdere var kommunen ikke interesseret i at kassere.
Det var denne 140 liters beholder, som gjorde udrulningen mere kompliceret end normalvis.
Den komplicerede del lå i, at beholderen skulle mærkes om ude hos borgerne, men kun hos de borgere, som ønskede at beholde den og samtidig ønskede at bruge den til haveaffald – valget var nemlig op til den enkelte borger.
Gentofte Kommune havde truffet beslutning om, at de ville gennemføre leveringen med en høj grad af service og et stort fokus på at opnå en effektiv gennemførsel, og her var Rune ikke i tvivl; for at opnå den høje målsætning, skulle renovationsmedarbejderne i spil.
Fordelene ved at have renovationsmedarbejderne med i både tilrettelæggelse af opgaven og udførslen er mange, men især vægtede følgende hos Rune Møller:
Foruden ovenstående fordele peger Thomas Lundegaard Nielsen, driftschef hos City Container, også på en anden fordel ved denne udrulningsmetode; de har nemlig oplevet ganske få fejl i hele processen.
Kommunen valgte en udrulningsmetode, som var præget af et tæt samarbejde mellem renovatøren City Container, Gentofte Kommune og joca a/s. Det resulterede i en proces, hvor leveringen af de nye affaldsbeholdere fulgte tømningsruterne 100 %.
Derudover, tjekkede renovationsmedarbejderne også de øvrige affaldsbeholdere på hver adresse igennem for manglende klistermærker, om de havde korrekt stregkode til aflæsning og om antallet og beholderstørrelse stemte overens med det registrerede. På den måde blev der ”ryddet op” i hele beholder-setup’et.
Planen blev tilrettelagt sådan, at renovationsbilen fulgte sin normale tømningsrute og jocas bil med de nye affaldsbeholdere fulgte efter renovationsbilen.
Hele forløbet blev i det daglige styret i et tæt samarbejde mellem City Container og joca, hvor Gentofte Kommune blev inddraget ved behov og det har kommunen oplevet som en styrke:
Også Thomas Lundegaard Nielsen fra City Container ser store fordele i et tæt samarbejde, hvor alle partere kan komme med input:
Med ugemøder, dagsmøder og møder efter behov, har det været muligt for City Container og joca at reagere hurtigt, hvis der opstod udfordringer.
Samtidig har Gentofte Kommune været ude i god tid med information til borgerne, hvor de har fået svaret på den del af borgernes spørgsmål, og det påvirker borgernes modtagelse af de nye beholdere og udrulningen positivt, mener Thomas Lundegaard Nielsen;
Tilbage i foråret 2022 fik alle enfamiliehuse i Gentofte Kommune en ny 2-delt affaldsbeholder på hjul til sortering af restaffald og madaffald. Borgerne fik derudover udleveret en køkkenspand til indendørs sortering af madaffaldet.